Scurt istoric
Cel mai bine este să începem cu o scurtă istorie pentru a ne
amintii de unde venim și cum a început totul. În urmă cu 15 ani,în 2005,
Jacques Chirac a prezentat ideea să comisiei europene de a avea o bibliotecă
digitală.
Era în aceeași perioadă când proiectul Google Books începuse iar Jacques nu voia să lase totul să fie acaparat de Google ci să există o biblioteca digitală pentru cultură creată de acest domeniu și pentru acest domeniu. Doi ani mai târziu EDL.net a început să construiască Europeana. În Noiembrie 2008, exista prototipul pentru Europeana gata de lansare,care datorită numărului mare de utilizatori nu a funcționat și a durat ceva până a fost din nou funcțională.Apoi,a devenit un serviciu.
Următorul pas a fost lansarea de metadate în CC-0,apoi un an mai târziu,.implementarea modelului de date european(EuropeanDataModel-EDM). În același timp s-a programul-cadru multianual al comisiei se apropia de final și am început să facem pregătirile pentru următoarea rundă de finanțare, care era partea a două a unei campanii de promovare prin #AllezCulture , folosit și astăzi.
La momentul actual suntem în același loc că în 2013,deoarece și acum următorul program-cadru multianual va fi acceptat în câteva luni. Trebuie să facem un program de promovare și susținere prin care să menținem Europeana într-o poziție ridicată în atenția comisiei europene, pentru că aceștia să continue să folosească Europeana ca infrastructură de serviciu digital.
Schimbăm cultura lumii
Schimbăm cultura lumii. Acesta este cel mai nou motto al strategiei pe care o aplicăm începând din 2015. Și sună ca o responsabilitate mare,mare dacă ne referim la întreaga cultură a lumii.
Pentru a înțelege mai bine Europeana și cum aceasta funcționează, în principal în domeniul educației, am lansat un MOOC(massive open online course) .Este disponibil în toată Europa și se adresează în principal educatorilor și cum pot folosi Europeana în cadrul claselor . Feedback-ul a fost unul pozitiv prin prezența numărului mai mare de persoane înscrise anul trecut, a numărului mai mare de certificate emise și putem împărtăși scenarii de învățare.
Adevăratul impact a fost că educatori,după parcurgerea MOOC-ului, au putut oferi cu încredere și folosi resursele culturale din informații Europeana. Ei, de asemenea, acum înțeleg conceptul de copyright, cum pot folosi moștenirea culturală digitalizată și cum pot introduce resursele Europeana pentru diferite subiecte. Europeana a schimbat ceva pentru toți cei care s-au alăturat platformei și a stabilit o mai bună utilizare a moștenirii culturale în domeniul educației, care este un domeniu important pentru noi.
Structură
Cred că este important să afirmăm că Europeana în sine, ca model organizațional este o rețea iar când spui Europeana, nu înseamnă doar fundația Europeana,adică cei care operează platforma, de asemenea Europeana reprezintă toată comunitatea din jurul sau(Europeana network association), și Europeana Aggregators Forum, partenerul cheie pentru furnizarea datelor către platforma. Fundația reprezintă însă cea mai restrânsă entitate din rețeaua Europeana ca număr. Sunt doar 60 de persoane în birourile din cadrul Bibliotecii Naționale din Haga,unde fundația își are centrul.
Un grup mult mai mare este reprezentat de rețeaua Asociaților Europeana,o comunitate de peste 2,500 persoane reprezentând de la experții în cultură până la experții în tehnologie, iar această comunitate se poate ramifică în cât mai multe,bazate pe interesele oamenilor. Fie că este vorba de copyright,tehnologie,comunicare, educație sau cercetare, subiectele există și sunt din ce în ce mai diverse.
A treia parte din Europeana este reprezentata de European Aggregators Forum care coordonează activitatea pentru un ecosistem agregat pan-European multi-disciplinar atât pe nivel operațional cât și la nivel strategic. Acest forum este condus de Michael Andina și Salah DiGiorgio. Principalul scop al acestui forum este de a prelua tehnologia și datele obținute și ale introduce o arhitectură și structura(backbone) proprie Europeana, care există din 2013,adică European data model. Acesta nu este un standard propriu-zis,însă este modelul pe care Europeana se dezvoltă și toți agregatorii de date care sunt parteneri lucrează cu el pentru a integra armonios informația din toată Europa.
De exemplu,imaginea unui clavecin poate fi transformată în ceva mult mai frumos,pentru unii,adică în metadata. Același obiect modelat în EDM alături de relațiile dintre elementele importante pentru obiect, creatorul și descrierea informațiilor contextuale legate de acesta(de exemplu are 45 de clape clavecinul etc.)
Politici comune si standarde
O parte importantă a Europeana este munca cu politicile comune și cu standarde,încă o parte în care Aggregators Forum este implicat în dezvoltare și aprobare. Se menționează 3 dintre aceste : licensing framework,publishing framework și impact framework în ordinea în care acestea au apărut.
Cadrul de licențiere a apărut în 2012,iar cadrul de publicare în 2015, cea mai nouă dintre acestea cadrul de impact a apărut în acest an.
Ceea ce consider că toate aceste cadre și politici au în comun e că nu sunt doar despre Europeana. Ar trebui să fie despre utilizator. Iar odată ce înțelegi cât de important este să publici informații ca și utilizator,apoi se discuta ce se va întâmpla cu informațiile tale în cadrul Europeana, dar și ce se va întâmpla oriunde și oricând pe Web.
Dacă poți răspunde la întrebări precum de ce publici online? Ai o misiune de îndeplinit? sau ai nevoie de o mai bună vizibilitate(trafic,audiență) ? Vrei să devii partener al unei organizații? Sau să participi la unele campanii? Este cumva despre îmbunătățirea propriului brand sau reputației ceea ce urmărești?
Bazat pe răspunsurile la asemenea întrebări și mult mai multor asemenea, vei fi repartizat unui framework în care te încadrezi. Un aspect care este foarte clar este legătura între calitatea informației primite și ceea ce poți să faci cu ea, există mai multe nivele(1,2,3,4 la Europeana) așa că o să poți vedea din ambele perspective. Cu cât este mai calitativă informația oferită către Europeana atunci când o publici online, cu atât mai multe lucruri o să se întâmple cu ea, în cât mai multe domenii și scopuri.
Acestă corelație funcționează și invers, bazat pe cât de mult vrei să obții cu informația ta apoi poți decide nivelul de calitate relevant pentru acest scop. De exemplu,nu poți să te aștepți ca materialul tău să fie folosit pe social media dacă nu are calitatea necesară pentru acest scop.
Toate acest concepte sunt dezvoltate în cadrul Europeana, dar sunt valabile în orice alte instituții care fac materiale disponibile pe Web. Europeana a ajutat Galeria Națională Finlandeză să își publice materialele online în urmă cu doi ani. Europeana i-a ajutat să ia decizia publicării sub anumite condiții și să își creeze o poliță de licențiere. Asta a dus la dezvoltarea impact framework. Ce este plăcut să obținem când îmbunătățim informația și o facem disponibilă pentru Web? Că în același timp tot ceea ce construim în colaborare, pentru a ajuta și a facilita, creează o transformare și o evoluție prin care moștenirea culturală să devină complet disponibilă online.