Dan Matei reprezintă Institul Național al Patrimoniului din România.

Acesta este unul dintre agregatorii pentru Europeana, deoarece consiliul fundației Europeana din Haga este un grup restrâns de oameni aceștia nu se pot ocupa de toate sursele existente,astfel pentru fiecare țară există cel puțin un agregator. Desigur există și excepții sunt țări cu mai mulți agregatori cum ar fi Belgia(un agregator pentru valoni și unul pentru flamanzi),Franța(unde fiecare disciplină are propriul agregator).

Biblioteca digitală Europeana este o inovație europeană majoră pentru că de la inventarea Web-ului din anii 90, nu au fost alte inovații strict europene  care au intrat în viața oamenilor de zi cu zi și care să se compare cu Europeana. Ideea originală a Europeana a fost apoi copiată și de către Statele Unite prin Digital Public Library. Deși este denumită bibliotecă digitală,în lipsa altui termen,Europeana nu este doar despre texte,aceasta conține texte,imagini,imagini 3D, audio.

Europeana a reprezentat un șoc cultural în instituțiile memoriei(muzee,biblioteci,arhive),deoarece o bibliotecă digitală a impus acestora ca piesele să fie descrise pentru publicul larg,nu într-un jargon specific, care adesea era strict adresate clasificatorilor,cel mai adesea nici măcar bibliotecarii nu îl înțelegeau. Ideea că publicul este ținta unei bibliotecii online este șocantă pentru cei care trebuie să documenteze pentru biblioteca online.

Europeana este un mediu cultural, însă nu este încă atât de larg cunoscută publicului. Astfel când cineva are nevoie de o informație nu apelează direct la Europeana, ci caută pe Google. Aceasta este un impediment deoarece Google oferă un context generalist în rezultatele căutărilor, însă Europeană va oferi doar rezultate din contextul cultural.

Problema următoare ar fi cum se pot expune obiectele culturale online. Acestea pot fi urcate online sub formă de document PDF,însă acesta trebuie descărcat, ceea ce pentru un utilizator obișnuit este un impediment. Ar putea să fie urcat în format de carte răsfoibilă (e-book-turner), însă reprezintă un efort din partea publicistului,sursei, de a scana cartea pagină cu pagină. Răspunsul este însă în publicarea cărții în format HTML-responsive, astfel încât aceasta să fie ușor de folosit de utilizator de pe orice platforma(desktop, mobil, tabletă) .

Fișele descriptive ar trebui să reprezinte și vizual obiectele pe care le descriu, și toate semnificațiile din spatele obiectului cultural pentru a putea oferi o întreagă cunoaștere culturală. O altă opțiune pe care fișele descriptive ar trebui să o conțină sunt variantele audio ale legendelor obiectelor culturale, în special pentru persoane cu deficiențe vizuale.

Creare de resurse culturale complete și de ,alături de ele, a fișelor descriptive nu trebuie să fie o operațiune mecanică, și identică pentru toate tipurile de resurse, acestea trebuiesc gândite și adaptate în funcție de tipul resursei culturale(carte, pictură, exponat istoric).

 O altă îmbunătățire reprezintă descoperirea nu prin căutarea a ceva anume ci doar raportându-ne la coordonate de spațiu sau timp și referindu-ne la anumite categorii(de exemplu, o hartă interactivă a României, poți selecta să vizualizezi toate muzeele și unde acestea se află).  Un alt model este acela de baleiere în timp, putem selecta o anumită perioada de timp și să primim că rezultat resursele culturale din acea perioadă.  Baleierea fațetată impune filtrarea rezultatelor în funcție de numele complet, limba, țara de proveniență,etc.

Calitatea metadatelor se referă la calitatea formală, nu valoare sau relevanță culturală. Astfel, în Europeană fiecare înregistrare de metadate despre o resursă culturală trebuie să conțină un context al acesteia și o descriere despre obiectele reprezentate prin metadate.

Interpretarea resursei culturale trebuie să țintească în primul rând publicul larg, în al doilea rând profesorul-elevul pentru utilizarea în educație, și în al treilea rând profesionistul din acest domeniu.

În Europeană atunci când trimitem o resursă sub forma EDM(Europeana Data Model ) oferim două linkuri pentru resursele digitale :

-          isShownAt: prin care oferi URL-url către pagină unde se află obiectul digital pe care îl expui

-          isShownBy : prin care oferi URL-ul către resursă scoasă din contextul paginii

Un alt aspect al calității este reprezentat de calitatea conexiunii, prin permanența URL-uri oferite către Europeană.

Orice resursă culturală oferită către Europeana, trebuie să aibe un filtraj etic, astfel să nu poate fi considerată sursă de propagandă.Pentru a face asta, contextul este cel mai important,povestea care îmbracă resursă culturală,digitală.

Proiectul de viitor este reprezentat de Culturalia,pandantul românesc  pentru Europeana, adică o bibliotecă digitală națională în curs de dezvoltare prin Ministerul Culturii și Uniunea Europeană. Culturalia va fi un catalog partajat,adică oricine va putea să îl folosească(orice bibliotecă,orice muzeu din țară) și oricine se poate folosi de informația din ea. Va crea o bază de date națională pentru toate cărțile apărute în țară cât și pentru toate exponatele de muzeu din țară(lucru rar întâlnit chiar și în alte țări).

 

 

 

               

 

 


Paskutinį kartą keista: sekmadienis, 2020 gegužės 17, 20:33