Ideea creării unei capitale digitale a culturii începe să se formeze și a devenit o direcție a aplicației noastre în cadrul concursului pentru desemnarea capitalei culturale europene 2020. Desemnare avea loc în anul 2016. Și acesta a fost unul dintre motivele pentru care am câștigat împotriva celorlalte orașe din Irlanda care au participat la licitații, alături de oferta noastră care includea pe lângă orașul Galway și districtul din care acesta făcea parte. Avem două autorități locale(cel al orașului Galway și cel al districtului) diferite care s-au reunit și au trasat un plan,care a contat foarte mult la licitații, a fost o alăturare de idei. Aveau în considerare aspectele economice,ecologice și impactul social care avea să rămână ca moștenire pe termen lung. Galway este un oraș mic nu putem vorbi despre o infrastructura uriașă, ideea principală a fost să extindem conceptul către întreg district și să fie utilizate priveliștile minunate care le oferă.

Munca din timpul procesului a constat în să vorbim și să colaborăm cu comunitatea pentru a putea construi ceva ce oamenii de aici își doresc, ceea ce și-ar dori să vadă. Am creat un model prin care partenerii culturali,adică organizațiile culturale deja-existente, ne vor livra elementele culturale din program. Astfel devin esența programului. Și dezvoltarea aceasta din cadrul organizațiilor va continua și după anul 2020.

Ne-am lansat programul  în Septembrie. Am avut un eveniment de lansare în aer liber, care a fost transmis live și pe Facebook. Una dintre trăsăturile cheie ale programului nostru este că vom încerca să transmitem live cît mai multe din evenimentele semnificative pentru a ne conecta cu restul Europei,pentru ca și alții s aibe acces către programul nostru.

Orașul Galway are un oraș înfrățit Rijeka,din Croația, și mare parte a proiectelor desfășurate sunt în parteneriat cu acesta. Unul dintre proiecte din program se numește "Small towns speak ideas"(orașele mici dau idei) Acesta este proiectul nucleu al programului,deoarece fiecare oraș din district și fiecare comunitate va avea propriul proiect care se va desfășura. În Rijeka sunt 27 de cartiere. Avem o legătură și cu proiectele care se desfășoară acolo,de asemenea. Sunt ca 2 paralele .

Fiecare din aceste proiecte conține un element digital. Scopul nostru prin acest program este sa educam reformat oamenii, vrem să arătăm că digitalul este nou și inovativ,mai ales în privința artelor.

Slujba mea este să lucrez cu echipa de comunicare,echipa de programatori și de asemenea cu cea a programului la scară largă. Pentru că de asemenea noi,livrăm un program pentru un întreg district. Am dorit să colaborăm și cu autoritățile locale, partenerii noștri, partenerii noștri de afaceri pentru a formula o strategie care să funcționeze pentru noi și care să aibă, de fapt, perpetuare și beneficii pe termen lung pentru Galway și regiune. Structura modului în care lucrăm, astfel încât partenerii culturali să fie organizațiile artistice, avem departamentul de co-producții însă avem și producția noastră proprie de unde avem proiectul ”Orașe mici, idei mari ”.

Din celelalte districte din Irlanda, autoritățile lor locale vor livra, de asemenea, elemente, deoarece nu este doar o desemnare Galway. Este o desemnare pentru întreaga Irlanda. Programul nostru este împărțit într-un mod destul de unic. Așadar, începem din 2 februarie, cu Embolic, este un fel de renaștere, cu un cuvânt irlandez, și apoi avem un program special, așa că nu terminăm programul până în ianuarie 2021. 

Strategie

Legat de  strategia digitală și despre cum am decis să o începem și să o livrăm. Am făcut multe cercetări și am analizat diferite domenii. Nu am vrut să ne concentrăm doar pe organizația noastră,am vrut să-i implicăm pe toți partenerii noștri,autoritățile locale și afacerile. Așadar, unul dintre cei doi ani care au urmat până acum sau cei trei ani în care am început să oferim programe pentru dezvoltarea capacităților,a skillurilor, cunoaștere în cadrul echipelor care va rămâne și după eveniment.S-au ținut workshopuri, traininguri,pentru proiectul de ”Small towns, big ideas” am tinut traininguri de comunicare. S-a făcut un training de digital skills,astfel fiecare dintre ei a putut sa capteze și sa publice despre o parte din tot programul.O parte, din cauza ca e imposibil sa publici totul.

Pe partea de educație lucrăm cu sistemul educațional pentru a pune la dispoziție cursuri dgitale. Oferim suport prin programul de dezvoltare a capacităților și traininguri profesorilor despre AR și VR, și de asemenea digital skills. Colaborăm împreună cu universitățile și colegiile de artă de aici, creăm foarte mult engagement, pentru a le face aprte integrandtă a programului.

Pe parte de comunicare,avem o echipa de comunicare care se ocupa de transmisiile live ale evenimentelor, distribuirile în online, crearea de fotografii 360 la eveniment. Cel mai important aspect este însă limba în care comunicăm,în principal irlandeza,însă tot programul nostrul există atât în engleză și în irlandeză,deoarece Galway este un oraș biligvn.

Exemple de proiecte

”Featured landscapes” este unul dintre programele clasice care le-am făcut, constă dintr-un workshop de patru săptămâni. Am adunat în Berlin diferiți artiști,oameni de știință și de tehnologie laolaltă și au învățat intens diferite skill-uri. La sfârșit au creat o expoziție po-up cu durata de o zi.  Asta a fost unul dintre programele noastre de dezvoltare a capacităților(CBP-capacity building programs). Acestea oferă rezultate imediate, artiștii încep să lucreze în moduri noi, au început să colaboreze în moduri differite.

Un exemplu este, tocmai ce s-a terminat o conferință de două zile pe tema empatiei imersive prin lipsa adăpostului. Artiștii se adună, încearcă să creeze un proiect, care printr-un tool de VR să reușească să inducă publicului și audienței empatie pentru persoanele lipsite de adăpost. Un alt exemplu este ART Incubator,proiect european, dezvoltat în colaborare cu Rejika și Timișoara. Partea echipei din Galway a fost de a furniza digital skills. Artiștii creează strategii digitale pentru ei înșiși cum să se promoveze în diferite platforme și apoi folosesc abilități diferite, cum ar fi cartografierea proiecției, urmărirea și, de asemenea, VR și AR.

Unul dintre scopurile care s-au dorit a fi atinse a fost de a aduce experiențe unice prin artele digitale, de a aduce lucruri pe care oamenii din Galway nu le-au mai vazut. Din cauză că,noi,Irlandezi suntem o nație de povestitori, am vrut să creăm noi povești, să explorăm noi valuri.

Una dintre cele mai mari lucrări de artă vizuală creată de un artist digital, este cea de John Gerard.

El este partener al Festivalului internațional de artă Galway. Lucrarea se numește Mirror pavilion. Așadar, creăm acest pavilion, este ca oțelul inoxidabil, iar pe o parte este un ecran led. John folosește un AI, un software dezvoltat de el. Deci software-ul este opera de artă și îl înlocuiește timp de trei luni în cloud și, acesta va ieși în peisajul rural al districtului. A creat aceste două personaje, un personaj puternic și un personaj de frunze pentru diferite locații. Și când interacționezi cu ecranul, cu software-ul AI, el a folosit un sistem de captare a mișcării pentru a crea personaje, dar acestea se schimbă și trec pe parcursul zilei. Deci, vezi de fiecare dată o imagine diferită. Iar personajele sunt introduse într-un fel de ritual și, așa, sunt văzute prin o mulțime de culturi diferite. Va fi cel mai mare livrabil ca artă vizuală pe care l-a permis festivalul de artă Galway,deci este unic.

Avem alt proiect, Waterlicht, prin care considerăm impactul asupra mediului al acestui proiect. El verifică nivelul apei și va fi o instalație de lumini în aer liber, cu lasere și va verifica nivelul apei. Multe dintre proiectele din programul nostru au luat în considerare mediul ca factor important , chiar și cel al lui John Gerard. Proiectul său va fi alimentat de energie solară și, de asemenea, de apă gțndindu-ne la mediu și sustenabilitate.

Există, de asemenea, un program de film foarte puternic, dezvoltat în periferia nordică, vom învăța cum să se creeze filme . Facem o producție virtuală, deci cu 16 producători de până la această dată cu aplicațiile depuse. O să vină la Galway,anul viitor, în perioada de Paște și vor crea pentru TV o producție virtuală. Europe Screentime este unul dintre partenerii pentru acest proiect, iar cele 16 țări europene fac parte din rețea vor avea acces la producția noastre.

Cel mai mare program educațional deoarece lucrăm cu foarte mulți parteneri diferiți, inclusiv departamentul de educație al ministerului, pentru a livra unele cursuri. Deci artiștii lucrează cu studenți și, de asemenea, profesori pentru a considera toate aceste tehnologii diferite din clasă și apoi vor proiecta, utilizatorii or să le testeze, apoi să reproiecteze, o aplicație pentru VR și AR care o să fie funcțională în cadrul clasei. Pentru prima zi în care am deschis înscrierile aveam deja 40 de șscoli înscrise. O să alegem 5 școli pentru proiectul pilot, și-o să interconectăm școlile prin ecrane interactive ca toți să poată comunica între ei. Asta este o parte a proiectului, mai avem partea legată de astronomie, creăm o aplicație care să trateze astronomia ca materie de școală. Sistemul de educație pe baza caruia noi facem designul acestui curs este cea pe care elevii de 14-15 anii studiază fizica,biologia,chimia și de acum și astronomia. Pentru crearea resurselor acestui curs lucrăm cu o echipă de artiști din Belgia și ei faac desginul unei aplicații în care îți poți crea propriul sistem solar. Deci creezi modelul,îl poți scana 3D, și îl poți vizualiza în VR.

Deci acestea sunt unele dintre elementele programului. Există o mulțime de elemente digitale în întregul program, dar apoi există unele proiecte care sunt foarte digitalizate și altele au doar un fel de elemente digitale. S-ar putea să fie doar avea un pic de AR sau exista doar sub forma uni podcast sau ceva similar. Deci, există niveluri diferite. Strategia noastră de comunicare este, așa cum am spus mai devreme, vom livra o parte din proiecte în direct și apoi vom captura esențialul prin conținut video, imagini 360. Și, de asemenea, atunci vom face câteva podcast-uri dacă doriți să ascultați pe site-urile web ale proiectelor din programul Galway 2020.


Last modified: Thursday, 11 June 2020, 4:34 PM