Sunt prezentate diverse proiecte de AR și VR în care cei din departamentul de Arhitectura,Design și Media Technology au lucrat și include modul în care trebuie făcut designul sistemelor în cazul anumitor constrângeri.
Biserica din Koldinghus
Primul proiect a fost realizat în colaborare cu un muzeu. Este vorba este o biserica veche sau un sanctuar care a ars. Problema acestui proiect a fost cum sa facem sa fie posibil ca oamenii sa beneficieze de ea înainte să fie renovată și de a le arăta cum era înainte, frumusețea sa originală.
Tot ce rămăsese din clădire erau ziduri peste care erau adăugate lumini deasupra. Am creat un fel de aplicație de AR pentru iPad. Aceasta permitea din anumite puncte să vezi prin iPod, dacă îl poziționai pe deasupra zidurilor actuale cum ar fi trebuit să arate defapt înainte să fi ars. Această modelare a fost creată într-un lung proces prin care s-au făcut multe poze și apoi a fost totul remodelat în Unity. Dar apoi am trecut la altă soluție, nu aceasta care era portabilă însă destul de nefirească pentru vizitatori care trebuiau sa aibe pe propriul device aplicația apoi să stea în punctele cele mai optime pentru a vedea cu claritate produsul. Am optat pentru o versiune mult mai mare care era așezată pe un loc specific, astfel aveai mereu orientare corectă. Am montat un ecran mare care avea mânere, cu ajutorul cărora putea fi rotit. Unul dintre avantajele acestui set-up este ca oameni care veneau prima dată acolo vedeau alte persoane folosindu-l și apoi o făceau și ei. Descoperirea acestui artefact și posibilitatea de interacțiune devin foarte clare. Astfel am făcut posibil să poți vedea un înainte și după, să descoperi frumusețea care a existat odată în acel loc.
Utzon Center
Utzon Center este denumit după arhitectul Jørn Utzon,el este arhitectul Operei din Sydney. Muzeul său este de asemenea un loc în care arhitecții pot să meargă și să lucreze. Scopul proiectului a fost de a crea un loc în care copii să găsească arta și cultura din viața de zi cu zi, și să descopere abilitățile necesare unui arhitect sau designer de clădiri.Și apoi să îi învățăm ce înseamna mărimea. Totul a fost bazat pe ideea de Lego. Se folosesc aceste piese de Lego și se construiesc diverse clădiri fizic,care mai apoi prin experiența VR le poți vedea la scala unei clădiri normale. Acest proiect este dezvoltat Împreună cu studenții de la Science Center.
Primul pas este să adunăm copii ca să construiască aceste clădiri,pe care apoi le vom scana cu ajutorul unui software Skanect care rulează pe o mașinărie. Apoi,pasul doi, avem Microsoft Kinect care scanează această clădire. Iar ca pasul 3 , avem o placă turnantă care poate fi privită din diferite unghiuri,care apoi este scanată ca model 3D. Aceste modele sunt importate și apoi modificate în Minecraft, un joc foarte popular printre copii. Aceste modele importate sunt aproximative, nu exacte, dar copii le modifică apoi și ce este cel mai importante este că pot fi puse într-un peisaj și că prin VR poți experimenta clădirea la dimensiunea adevărată.
Muzeul din Aggersborg
Aici este vorba despre experimentarea unui sit arheologic viking de 1000 de ani prin intermediul a ceea ce numim indirect AR. Este similar cu primul proiect.însă la acesta nu am dezvoltat ceva care să aibă o urmărire exactă a locului unde te afli în sit.
Datorită limitărilor deviceurilor folosite și din cauza deviației în lateral atunci când îl folosești a fost provocator de implementat.Aplicația are nevoie să înțeleagă modul în care te rotești, senzorii se folosesc de obicei de gravitație pentru asta. Atunci când te miști în laterale, acuratețea acestor senzori primește o întârziere în timp. Astfel s-a folosit un marcator vizual, care era biserica. Oamenii îndreptau device-ul spre ea apoi puteau începe experiența prin device-urile proprii. Atunci când creezi o rotație de 360 poți realiza ca foarte multe dintre clădirile aflate în imagine nu sunt în realitate prezente sunt doar generate de acest AR. Dar solul,cerul,de exemplu sunt parte din acea zi în care s-a făcut fotografia 360, de aceea se numește indirect AR,deoarece avem mereu un fundal schimbător pe care adaugăm aceste clădiri.
Îngrijirea persoanelor cu dementia
Un alt proiect,nu este legat de sfera moștenirii culturale însă ilustrează o posibilitate interesantă a realității virtuale. Specific, cum poți folosi VR să creezi experiențe care nu sunt posibile în viața reală. În acest caz considerăm persoane cu dementia și care au partenerii sau alte persoane ca și îngrijitori.
Ca și îngrijitor poate să fie oricine din jurul acelei persoane, însă pentru aceștia poate să fie foarte frustrant deoarece persoanele care suferă de dementia uită foarte repede. Astfel că aplicația noastră oferă experiența celor care au grijă de persoane ce suferă de dementia, de a vedea cum este să suferi de această boală. Avem un ecran montat pe cap și astfel ar vedea exact ca o persoana cu dementia.
Pentru cursurile de Digiculture,am creat unul specializat pe realitate augumentată și virtuală,unde puteți găsi numeroase idei și moduri de a crea artă. Este foarte de bază acest curs, nu este nevoie de head-set, poți începe să construiești doar cu un laptop sau computer. Cursul te va ajuta să înțelegi potențialele și limitările pe care VR și tehnologia le are de oferit.