CoderDojo există în Timișoara de mai mult de 5 ani.Anul acesta CoderDojo se remodelează fiind beneficiarii a două proiecte prin Științescu,beneficiarii unei invitația la Romanian Science Festival, și astfel ies complet din programul obișnuit avut la CoderDojo. S-a dezvoltat pe partea de informatică și robotică,dar nu numai,astfel copii au dobândit și alte super-puteri.

Prin proiectele Științescu, au fost introduși roboții educaționali, au fost inițiate BioCoderDojo, există aplicații mobile dezvoltate sub coordonarea Agenției Europene Spațiale. În cadrul CoderDojo există ca și cifre peste 900 de elevi care au participat la cursurile săptămânale, peste 75 de mentori (profesori, specialiști IT, antreprenori), și peste 300 de voluntari (părinți, elevi, studenți).

Scopul CoderDojo este acela de a ajuta copii să se transforme din utilizatori de tehnologie în creatori, cu sprijinul tuturor software-urilor de programare vizuala, de exemplu Minecraft,care până acum 2-3 ani era un joc, a introdus partea de Minecraft Education. Cu ajutorul jocului îi ajută să învețe partea de programare. CoderDojo a reușit să acceseze roboți educaționali Lego,creați de firma de jucării Lego,îi ajută pe copii să lucreze cu partea de programare. Pentru copii mai mari, de liceu,care au cunoștințe avansate de fizică, sistemele de la Vex,Robofiz, care se programează în limbaj de programare avansat,C.

 Proiectele și mai avansate de robotică sunt cele care se ocupă cu construcția de roboții care să realizeze anumite sarcini și să fie independenți. CoderDojo are o echipă care participă la First Tech Challenge și care vor participa la regionale, cu sprijinul Științescu și toți sponsorii.

Inițiativele pe care le are CoderDojo în afara spațiilor închise cum ar fi : Coding On Rails care s-a desfășurat în mocănița de la Anina, activități pe râul Bega.

BioCoderDojo este un proiect unic în România,în cadrul căruia elevii pasionați de programare  și tehnologie lucrează alături de pasionații de biologie. Este un experiment prin care  s-a reușit să se dovedească că aceste două lumi diferite nu sunt total disjuncte și că aducându-i împreună se pot genera efecte sinergice spectaculoase. S-a deviat din CoderDojo,păstrându-se principiile de bază, reorientând focusul către biologie. Urmărește cercetarea în bio-informatică,ingineria genetică, biologie sintetică și editarea de genom. Genomul care este tot un cod . Pe lângă zeci de copii care vin în cadrul BioCoderDojo, sunt prezenți și specialiști,programatori,profesori și antreprenori din sfera aceasta de bio-informatică,de e-sănătate. În total 29 de experți le-au vorbit participanților la BioCoderDojo,din care 9 sunt străini. Aceștia au abordat subiectul din perspective extrem de diverse, deoarece copii nu trebuie forțați să se concentreze pe o nișă, ci este important ca aceștia să conștientizeze contextul general,cu focusul general pe bio-informatică.

Echipa BioCoderDojo participă la finala ICCET 2019 Moscova, au mai participat la Timișoara Science Festival, la Noaptea Cercetătorilor. Astfel echipa a realizat cât potențial există la nivelul copiilor de ciclul gimnazial și cât interes și capacitate de absorbție de cunoștințe,pot să aibă pentru acest domeniu. Pentru anul viitor se construiește un mini-BioCoderDojo, care se va adresa strict elevilor de gimnaziu,pentru a fi aduși extrem de rapid în această zonă.

Dorința fondatorilor este să se extindă, să ducă acest concept, la modul informal STEAM și către alte localități din țară, să se conecteze cu colegi din orașul Szeged, oraș avansat în domeniul ingineriei bio-medicale. Acest oraș aduce de 2 ori pe an câte un laureat al premiului Nobel în fiziologie și medicină pentru a interacționa cu elevi de gimnaziu și de liceu. Timișoara trebuie să replice acest program al celor din Szeged. Unul dintre target-uri este participarea la cea mai mare competiție de biologie sintetică,care va avea loc la Boston,USA. Cu ajutorul sprijinului din partea comunității și a firmelor pot arăta ce pot să facă liceenii și elevii de gimnaziu în acest domeniu.


Last modified: Thursday, 11 June 2020, 4:54 PM