Fundația Comunitară Timișoara este un ONG care se ocupă cu dezvoltarea de mecanisme de strângere de fonduri,care mai apoi să le direcționeze către inițiative comunitare.Cel mai cunoscut mecanism de colectare de fonduri organizat este Timotion.
Un astfel de mecanism este fondul Științescu, care este un program de finanțare cu focus pe domeniile STE@M(Știință, Tehnologie, Inginerie, Arte Digitale și Matematică) adresat copiilor și tinerilor. Cu alte cuvinte,sunt transferate fonduri spre proiecte educative dedicate lor, în domeniile STE@M.
Într-unul dintre proiectele desfășurate în cadrul ediției din anul 2019, au fost implicați artiști, menționam anterior ca și Arta Digitală este unul dintre domeniile susținute. A fost un proiect despre un spațiu dedicat tinerilor artiști emergenți, din zona artei contemporane. Copii au experimentat într-o tabără inter-urbană elemente de Arduino combinate cu elemente de modelare în VR. În Arduino au programat și au simulat cele cinci simțuri umane, și apoi în VR au modelat și printat în 3D forme ale organelor umane. Acestea au fost asamblate, alcătuind un robot, Rose. Scopul a fost de a invita copii să se gândească și să analizeze critic relația lor cu tehnologia prin prisma celor cinci simțuri umane.
Cel de-al doilea proiect a fost derulat cu sprijinul artistei din Timișoara, Ioana Vreme-Moser. Ea a dezvoltat un întreg set educațional,care cuprindea desene cu circuite electrice pe care copii l-au primit și pe care și-au construit tot sistemul electronic.Acestuia i-au atașat o boxă rezultând cutii electronice-sonore. Pentru că erau proiecte artistice, la final a existat și un vernisaj. La acesta a avut loc și un moment artistic: zece cutii sonore au fost setate să scoată diferite sunete electronice concomitent.
Fondul Științescu a fost creat pentru a ajuta copii și tineri să se dezvolte altfel în comunitate,în afara educației formale și complementară acesteia. Contextul în care se desfășoară nu este formalismul educațional, ci este contextul real,complexe, cu situații neprevăzute. În acest cadru copii se întâlnesc cu profesori și oamenii din domeniul STE@M care chiar sunt pasionați de ceea ce fac . Fondul Științescu este creat pe baza contribuțiilor companiilor locale.
Pe viitor,Fondul Științescu dorește să dezvolte inițiative sustenabile,care să rămână și să crească de sine-stătător, pe propriile lor picioare, bazându-se pe sprijinul companiilor locale. Spre deosebire de proiectele demarate până acum care au fost doar inițiative punctuale,de o ediție sau doua, dezvoltate de Științescu.
Fondul Științescu finanțează nu doar grupuri non-guvernamentale pentru proiecte,ci și grupuri de inițiativă. Acestea sunt reprezentate de 2-3 persoane fizice care doresc să deruleze activități din domeniul STE@M,și pot demara acțiunile cu sprijinul Științescu și vor fi și susținute să evolueze într-o organizație de durată.
Programul de finanțare Științescu este o mișcare națională dedicată educației STE@M, desfășurată în 13 orașe, inclusiv Timișoara.Aceasta este bazată pe resurse financiare atrase din comunitate prin intermediul fundațiilor comunitare.Particularitatea este că fiecare fundație comunitară colectează resurse din comunitatea proprie pentru comunitatea proprie.
Pe lângă proiectele din sfera artei digitale în cadrul Științescu există proiecte din sfera chimie, fizică, biologie, ceea ce este cel mai important este ca toate însă au o componentă aplicativă puternică și de implicare directă a copiilor altfel decât în predatul clasic. Experiența acestor proiecte îi ajută pe copii pentru a gândi out-of-the-box și le oferă posibilitatea de a vizita Experimentariumul, Aquatique.
La un centru de tineret din comuna Giroc,s-a desfășurat cu participarea unei clase de liceu un atelier despre sustenabilitatea urbană cu focus pe plastic, însă în zona de sustenabilitate s-a discutat și de up-cycling pe tema de textile,pe fotografie și pe apă și circuitul apei.
Un alt proiect, semnificativ pentru zona culturală, a fost cel în care copii au fost inspirați de literatura științifică și de oamenii de știință și s-au gândit cum ar fi să scrie despre știință,activând gândirea critică.
În februarie 2020 se va deschide call-ul pentru proiectele sustnute de Științescu la cea de-a treia ediție.
Fondul Științescu susține CoderDojo și sunt mândrii de roboțeii dezvoltați în cadrul acestui proiect, care au fost prezentați în multe alte școli.