Romanian Science Festival s-a născut în urma publicării primului apel de finanțare de către Fondul Științescu în primăvara anului 2018.  Acesta a fost lansat de către un grup de inițiativă și ca orice proiect bun, are o poveste în spate.

 Povestea Romanian Science Festival a început,de fapt, prin 2010 la Oxford. În 2010 Oana Romancea se afla în Oxford cu fiicele sale,și în centrul Oxford-ului se organiza prima ediție a Oxford Science Festival unde a mers cu ele. La târg se aflau foarte multe corturi pline de experimente făcute de studenții de la universitate. Toate proiectele de acolo au plăcut impresionat pe fetele sale, și Oana  a fost impresionata de curiozitatea și atracția care o manifestau fetele sale pentru domeniul științei. Astfel, atunci când a auzit de apelul de finanțare de la Științescu aceasta s-a gândit că este o mare oportunitate de a implementa la noi în țară ce a văzut la Oxford, pentru toții copii din Timișoara.

 Neavând un cadru juridic,Oana a format un grup de inițiativă alături de doi prieteni cercetători de la Oxford,care s-au implicat bucuroși: Eliza Casapopol, masterandă în matematică la Oxford, și Sandor Krug,care a terminat doctoratul la Oxford în astrofizică și care acum lucrează la Agenția Europeană Spațială din Olanda.

În 2018 a avut loc prima ediție Timișoara Science Festival, în prima săptămână de școală, în timpul weekendului,pentru a putea participa copii. Ca și invitați au fost 7 mentori de la Oxford,toți cercetători din diaspora română. În prima zi,organizatori au mers și au vizitat 7 licee, ținând 18 prezentări prin care invitau elevii să participe la acest festival,deoarece atunci când vine vorba de fizică elevii sunt reticenți. Pentru a încuraja pasiunea pentru fizică,și a nu rămâne doar la stadiul de pasiune, sau o carieră în educație, aceste întâlniri cu cercetători au dus la schimbarea perspectivei pe viitor în ceea ce privește fizica.

În a doua zi, organizatorii au ieșit  în comunitate și în Piața Unirii au instalat 22 de corturi. În fiecare cort se petrecea 2-3 experimente. Între orele 11-16 au fost 6000 de participanți, număr ce a depășit așteptările. În urmă cu 2 săptămâni făcuseră o campanie de conștientizare și educare, în care au folosit ecranele digitale din Timișoara pe care am rulat o campanie de Știați că cu tot felul de informații științifice care să atragă copii.

Cei de la Romanian Science Festival, au gândit tot conceptul cu impact dublu. În primul rând,doresc să ajute școlile și profesorii prin relația cu cercetătorii din diaspora. Doresc să lărgească orizonturile elevilor către diversitatea opțiunilor de carieră în domeniul STEM,oferindu-le exemple concrete din diverse domenii.  Și în al doilea rând un impact comun la nivel de comunitate,care să implice și să creeze o legătură inter-generațională prin pasiunea pentru știință.
                Organizatorii vor cu fiecare ediție să îmbunătățească aspecte ale festivalului precum: participanții,numărul de voluntari,mentorii,atelierul de științe.,târgul de științe.

Timișoara Science Festival a ieșit atât de bine,încât Sandor a creat unul pentru orașul natal,Baia Mare, iar Eliza pentru orașul său natal, Pitești. Aceste extinderi au același format de două zile fiecare cu scopul său. Spre deosebire de Timișoara,unde copii au destul de multe oportunități de a veni spre știință, însă în orașele mici nu au. Science Festival în Baia Mare și în Pitești au fost foarte bine primite de către comunitățile locale, cu foarte mulți participanți, la Baia Mare elevii din comunități marginalizate au fost integrați ca și voluntari, iar în Pitești multe firme locale au venit să susțină financiar festivalul.

Pentru anul 2020 Romanian Science Festival își dorește să se extindă în încă 2-3 orașe. În cadrul festivalului au participat 34 de mentori,cercetători cu studii în străinătate,parte din diaspora românească care se întoarce în țară și au vizitat școlile din oraș. Asta este o dimensiunea a programului care se vrea dezvoltată foarte mult, de a realiza podul ,legătura dintre know-how-ul pe care aceștia din exteriorul țării îl dețin și prin aceste întâlniri îl pot transmite copiilor din țară.


Last modified: Saturday, 6 June 2020, 11:31 PM